Welke opleiding past bij mij?

Als je klaar bent met de basisschool stap je over naar een school voor voortgezet onderwijs. Misschien weten sommige van je klasgenoten al precies wat ze gaan doen. Die gaan bijvoorbeeld naar een school waar hun broer of zus op zit. Of ze kiezen een opleiding omdat ze nu al weten wat ze later willen worden.

Voor de meeste leerlingen van groep 8 is het allemaal niet zo simpel. Die zoeken nog naar de school en de opleiding die het beste bij hen past. Om te beginnen is het belangrijk te weten dat je nog minstens vier jaar door moet leren. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een opleiding die vijf of zes jaar duurt. En als je de smaak te pakken hebt, kun je na het voortgezet onderwijs nog jaren studeren.

Ik kan wel goed leren, maar heb nog moeite met Nederlands….

Misschien ben jij slim genoeg om een opleiding mavo of havo/vwo te volgen. Maar als je uit een ander land komt en nog niet goed Nederlands spreekt, dan is het best lastig om alle lessen te kunnen volgen in het voortgezet onderwijs. Voor deze leerlingen hebben we een speciale oplossing bedacht. Binnen Zoetermeer is afgesproken dat leerlingen, die minimaal mavo-niveau aankunnen, maar een omvangrijke taalachterstand hebben, ook binnen de vakken een intensieve taaltraining kunnen volgen. Dit Taalplus-programma wordt aangeboden in het eerste leerjaar van het ONC aan de Clauslaan. De folder Taalplus, met meer informatie, is op elke basisschool aanwezig.

Bij de Scholen Combinatie Zoetermeer kun je terecht voor onderwijs op verschillende niveaus. Dat is heel belangrijk, er zijn geen twee leerlingen gelijk. Ben jij bijvoorbeeld een echte doener en wil je direct resultaat zien? Dan past een praktische opleiding aan het vmbo misschien goed bij jou. Hiervoor kun je terecht bij het Stedelijk College. Vind je het juist leuk om dieper op de dingen in te gaan? Dan is havo, atheneum of gymnasium iets om over na te denken. Het Picasso Lyceum is dan echt de school voor jou. Voor de mavo kun je zowel op het Stedelijk College als op het Picasso Lyceum terecht; allebei mavo, maar toch ook weer heel verschillend.